Mellembygning i glas og stål
Mange af Arkimentors bygninger er opført i palæ-, eller nyklassicistisk byggestil, men der er også andre spændende bygninger i mere moderne formsprog, som denne glas mellembygning opført i 2024.
Bygningen indeholder et stort udvalg af spændende konstruktioner og detaljer - såvel ude som inde.
En af de mindre fine detalje er udvendig trappe og plantekasser af cortenstål, som er udført med et lille ombuk, hvori der er skjult lysbånd.
Bygningen er opført med et synligt ydre skelet af stålprofiler, som bærer de gennemgående limtræsbjælker, der igen bærer væg-, og tagkonstruktionen, så rummet fremstår rummeligt og lyst.
For at bære den gennemgående limtræsdrager i tagspidsen (kippen), er der designet og produceret to gitterspær af stål, med buet underside (fod), som bærer limtræsdrageren 1/3 afstand fra hver gavlende.
Begge facader er opbygget med et mindre område med tilbagetrukket terrasse, hvor den bærende stålkonstruktion virker som pergola, og facaderne er beklædt med plader af naturskifer.
De længste facader er opdelt med dobbeltfløjet terrassedøre, samt faste glaspartier, som gør at store dele af begge facader kan åbnes op, og bygningen kan benyttes som én stor overdækning.
For at underbygge de eksisterende bygningers kubistiske form, er facaderne forlænget med trukket stålplade, der både har en fast overflade, men også er åben for passage af vind og dagslys.
Langs tagfod er etableret en firkantet tagrende, der afleder vandet til firkantede tagnedløb, der er skjult monteret med den bærende stålkonstruktion.
Udvendige stålkonstruktioner er i videst muligt omfang udført med skjulte samlinger, og er galvaniseret samt sortlakeret, for ensartet roligt udtryk.
Inden projektet blev startet op, blev der afholdt ekskursion til Moesgård Museum for det samlede byggeteam, hvor det tekniske personale på museet fortalte og viste hvordan Grauballemanden opbevares. Den viden som man havde tilegnet sig på museet skulle bruges til at skabe et sikkert miljø for en 4,5 m lang krokodille, som blev lukket inde under et gulvglas på 2 ton.
Gulvglasset var i sig selv en stor udfordring, fordi den med sin størrelse, organiske form og vægt ikke kunne produceres i Danmark, og fordi det var nødvendigt at anvende specialudstyr for at flyttes glasset ind i den næsten færdige bygning.
Gulvglasset er udformet med en organisk form for at illustrere et vandhul, hvilket gav udfordringer, fordi formen på gulvmontren, og det massive glasgulv, skulle passe inden for 5 mm.
Gulvmontren med krokodillen er udformet med vægge der er tilbagetrukket ift. åbningen, så væggene ikke ses tydeligt.
Vægge og gulv omkring krokodillen er behandlede overflader så de fremstår rustikke og malede som en klippehule, ligesom der er tilføjet naturtro beplantning.
Gulvglasset vil være fastforankret i gulvet i hele husets levetid, hvorfor belysningen i graven er etableret med lyslederkabler, så man ikke er afhængig af lyspærers levetid.
Glasoverdækket gulvmontre med krokodille
Designet
Tanken om at sammenbygge to eksisterende bygninger med en mellembygning var undervejs et par år med forskellige tanker, idéskitser, og et næsten færdigt projektmateriale, inden processen blev ændret til det endelige udtryk.
De mange skitser og samtaler var medvirkende til bygherres egen afklaring af hvordan de ønskede at benytte bygningen, og i grove træk at bygningen skulle fremstå med samme kubistiske udtryk som de øvrige bygninger, samtidig med at bygningen skulle byde naturen og dagslyset indenfor.
Det kan virke som en løsning der giver sig selv – men fordi den bliver en del af boligen, skal den overholde gældende krav ift. energi, ventilation, brand, og meget mere, hvilket også gav udfordringer for rådgiverne.
Byggeprocessen
For at et projekt med mange specielle forhold kan lykkedes kræver det et fantastisk team af håndværkere og en bygherre, der udviser tillid til rådgivere og de udførende.
Eftersom der undervejs opstår udfordringer som ikke kan forudses, samt spændende tanker om nye løsninger, er det vigtigt med kommunikation og ”god kemi”, hvilket var til stede gennem hele byggeprocessen.